5 Eylül 2008 Cuma

Ermenistan-Türkiye


Dünya Kupası 2010 Güney Afrika Avrupa eleme kuraları çekildiğinde herkes Türkiye ve küs komşusu Ermenistan ile aynı gruba düşmemizin nasıl gelişmeler doğuracağını merak ediyordu.Maç günü gelip çatmak üzereyken önce Ermenistan Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhurbaşkanını maça davet etme kararı geldi.Ardından A.Gül bu daveti kabul ederek ziyaretin sadece maç amaçlı olmadığı ve diplomatik görüşmelerin de olacağını açıkladı.Bir futbol maçına bu kadar siyaset karışması bizim de birazcık siyaset yapmamıza neden oldu.
Yukarı Karabağ'ın hala Ermenistan'ın haksız işgali altındayken,Kars antlaşmasını tanımayarak sınırlarımızı kabul etmediği gibi topraklarımızda gözü olduğunu belirten ve en önemlisi de tüm arşivlerimizi açmaya,ortak tarih komisyonları kurmaya çağırmamıza rağmen hala olmayan Ermeni soykırımından bahseden bir ülkeye bu seviyede ziyaret neden yapılır anlaşılır gibi değil.Bu ziyaret en üst seviyede gerçekleşeceği için son sözlerin sarfedileceğini hatırlatırım.Daha önceden(3 gün) gittiği söylenen dış işleri komisyonu da güvenlik konularında görüşmeler yaptığı düşünülürse akla şu geliyor.Bu ziyaret Amerika'nın Kafkasya'da Rusya'nın soğuk savaşına karşılık müttefikler arayışında bir dayatmadır.Zira A.Gül Amerikan yetkililerle görüştükten sonra gitme kararı vermesi bu durumu açıklıyor.70'li yıllarda Amerika ve Çin arasında da bir ping pong maçı öncesi buna benzer gelişmelerle ilk ziyaretler yapılmıştı.
Ayrıca ermeni liderle bir Türk gazetecinin geçtiğimiz günlerdeki görüşmesinde de yukarıda saydığım 3 maddeden geri adım atılmayacağı mesajı da alındı.Bu ziyaretin tek amacının hiçbirşeyi reddeden ülke Türkiye olmasın mesajıdır.90'lı yıllarda o zaman milletvekili olan A.Gül Türkiye'ye bir cenaze için gelen türk ve ermeni devlet yetkililerine şöyle seslenmişti:"Kardeşlerimizin katillerinin elini mi sıkacaksınız"
Gelişmeleri seyredip göreceğiz.
Aslında maç hakkında yazı yazmamın en büyük nedeni şuydu.Ermenistan Futbol Federasyonu (FFA), yarın oynanacak Ermenistan-Türkiye maçı öncesinde milli takımlarının logosundan, Ağrı Dağı’nın simgesini çıkartıp, yerine kartal ve aslan başı figürleri koydu.
Bu değişiklik Ermenistan’da büyük tartışma başlattı. Ermenistan Futbol Federasyonu Başkanı Ruben Hayrapetyan, amblem değişikliğinin futbol severlerin isteği üzerine 1 ay öncesinden planlandığını ve gerçekleştiğini söyledi. Hayrapetyan, değişikliğin Türkiye maçıyla ilgisi bulunmadığını savundu.Ermenistan’ın Sovyetler Birliği dönemindeki simgesi Ağrı Dağı olarak kabul edilmişti. Ermenistan’ın anayasasında ülkenin dört simgesinden biri olarak Ağrı Dağı sayılıyor.
Biraz da maçtan bahsedelim:))))
Ermenistan sahasında başarılı sonuçlar alan bir takım.Avrupada oynayan pek çok futbolcusu var.3 milyon nüfuslu bir ülke için büyük sayılabilecek 53.000 kişilik stadyumda maçlarını oynuyor.Türkiye'nin eksiği çok olan maçta Futbol Diplomasisi çerçevesinde maçın berabere bitebileceğini düşünüyorum.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

son zamanlarda ülke olarak yöneticilerimiz değerlerimizi hiçe sayarak hareket ediyor çok can sıkıcı tanımadığımız bir ülkenin davetini kabul etmek o ülkeyi tanımak demek değilmi ki bu adamlar bizden nefret ediyor neden ılımlı yaklaşıyoruz kim oluyoki bunlar... yada biz başkalarının sözüylemi hareket ediyoruz koca tarih boyunca dünyaya hükmeden bir millet kuklamı oldu.....