İsviçre-Fransa sınırındaki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’in büyük deneyi başladı.Dünya tarihi bu deneye kilitlendi.Belki bunların son yazılar olduğunu düşünenler bile var. CERN 1954’te parçacık fiziği konusunda ABD ile tek tek rekabet edemeyeceklerini anlayan Avrupa ülkeleri tarafından kuruldu.Türkiye'den üyesi olmadığı bu birlikte 35 kişilik bilim adamları bulunuyor.
CERN’de yapılan enerjiyi kütleye yani parçacıklara dönüştürmektir. Bunun için proton ve-veya elektronlar önce hızlandırılarak bunlara enerji verilir. Sonra bunlar çarpıştığında yeni parçacıklar ortaya çıkarLHC, Fransa-İsviçre sınırında, Cenevre yakınlarında, yerin 100 metre altında 27 kilometrelik dairevi bir tünel olarak inşa edildi.Aralarında Türklerin de bulunduğu 5 binden fazla fizikçi ve mühendisin 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı proje, son yılların en büyük bilim projesi olarak gösteriliyor.
Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" (LHC), 13.7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama'dan hemen sonraki başlangıç şartlarını oluşturarak maddenin sır perdesini aralayabilmek için bugün çalıştırılacak.Gizemleri çözecek parçacık olarak bilinen Tanrı parçacığına ulaşarak oluşumların açılımı yapılacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder